Skip to main content
search

ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σποράδες, Τρίκερι, Αγ. Κωνσταντίνο και Θεσσαλονίκη

Το λιμάνι του Βόλου, συνδέεται με σύγχρονα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και με επιβατηγά – υδροπτέρυγα ταχύπλοα, με τις Σποράδες, αλλά και με το Τρίκερι και με τον Αγ. Κωνσταντίνο, καθώς και με τη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον κύριο συνδετικό λιμένα, με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επί της κεντρικής προβλήτας, ασκείται το σύνολο της επιβατικής δραστηριότητας και υπάρχει χώρος στάθμευσης οχημάτων. Μάλιστα στον χώρο της κεντρικής προβλήτας, στεγάζονται οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου όσο και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Η απόσταση της προβλήτας από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 200 μέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν της ανέρχεται σε 28.000 τ.μ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ

Tο μοναδικό μεγάλο λιμάνι μεταξύ Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί το λιμάνι της Κεντρικής Ελλάδος, είναι το μοναδικό μεγάλο λιμάνι μεταξύ Πειραιά και Θεσσαλονίκης και λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, όπως εύκολη πρόσβαση από την ΠΑΘΕ, κοντά σε σιδηροδρομικό δίκτυο και σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου καθίσταται ελκυστικό με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Υφιστάμενη υποδομή

Στον επιβατικό προβλήτα, ο λιμένας Βόλου, εξυπηρετεί επιβατηγά πλοία (Ε/Γ), οχηματαγωγά πλοία (Ο/Γ) και υδροπτέρυγα (Υ/Γ). Έχει ωφέλιμο βάθος -7 έως -8μ. και η διάμετρος ελιγμών των πλοίων είναι 500μ. Ο προσήνεμος μώλος του λιμένα έχει μήκος 980μ.

Στον πρώτο προβλήτα του λιμένος, διακινείται γενικό και χύδην φορτίο όπου εκεί το ωφέλιμο βάθος είναι -9μ. έως -9,5μ.

Στον δεύτερο προβλήτα του λιμένος, καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια όπου το ωφέλιμο βάθος είναι -9μ. έως -9,5μ. γίνεται διακίνηση container και γενικού φορτίου.

Για τον τρίτο προβλήτα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται εργασίες για τη διαμόρφωση του ανατολικού τμήματος σύμφωνα με τις επιταγές της ΑΕΠΟ προκειμένου να διακινείται χύδην παλαιοσίδηρο – σκραπ. Με τη μεταφορά αυτή, δρομολογούνται μια σειρά σχεδιασμών για την ανάπτυξη κι αξιοποίηση του Α’ προβλήτα του λιμένος Βόλου.

Παράλληλα με τις εργασίες για τη μεταφορά σκραπ προχωρά και η επέκταση μελέτης του Γ` προβλήτα. Ο Γ’ προβλήτας – προβλήτα container όπως αποκαλείται, είναι ιδανικός χώρος για τη δημιουργία car terminal, εκφόρτωση αυτοκινήτων από πλοία (αυτοκινητάδικα), που θα έρχονται από Ασία ή Ευρώπη.

Το συνολικό μήκος του κρηπιδώματος που απομένει για την ολοκλήρωση της ανατολικής πλευράς και της κεφαλής του προβλήτα ανέρχεται σε 450 m, με ωφέλιμο βάθος εξυπηρέτησης τα -13 m.  Η συνολική έκταση του προβλήτα, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, θα ανέρχεται σε περίπου 200 στρέμματα, ενώ έχουν διαμορφωθεί υπαίθριοι αποθηκευτικοί χώροι 45.000 τ.μ.

Στον προβλήτα σιδηροδρομικού πορθμείου – Πευκακίων  διακινούνται εμπορεύματα είτε σε παλέτες, είτε χύδην, είτε αδρανή, κυρίως για τα νησιά των Σποράδων, με προορισμό λιμάνια εσωτερικού.

Όσον αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος με το δίκτυο του ΟΣΕ που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, ήδη εκπονείται από μελετητική εταιρεία, μετά από ανάθεση από τον ΟΣΕ, η μελέτη σύνδεσης του λιμένος με το σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου καθώς και η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου εντός του λιμένα, δεδομένο ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός απέχει 300μ. από τα όρια του λιμένος.

 

ISPS

Από το 2017 στο λιμάνι του Βόλου, λειτουργεί Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασφαλείας (ISPS).

Μέσω του συστήματος, επιτυγχάνεται αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών. Βελτιώνονται οι συνθήκες ασφάλειας εντός της περιμέτρου του Λιμένα Βόλου καθώς και η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με το λιμάνι μέσω αυτοματικοποίησης σχετικών διαδικασιών με την ηλεκτρονικοποίησή τους.

 

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Στο χώρο του Λιμανιού υπάρχουν εγκατεστημένοι οκτώ (8) ηλεκτροκίνητοι γερανοί. Οι πέντε από αυτούς είναι δυναμικότητας 8 τόνων στα 20 μέτρα.

Ένας είναι δυναμικότητας 25 τόνων στα 20 μέτρα.

Ένας είναι δυναμικότητας 27 τόνων στα 17 μέτρα.

Ένας (ο οποίος χρησιμοποιείται για φορτοεκφόρτωση κοντέινερ) είναι δυναμικότητας 40 τόνων στα 25 μέτρα.

Επίσης, στο χώρο εργάζονται δώδεκα (12) περονοφόρα οχήματα (κλαρκ) από 2,5 μέχρι 15 τόνους.

Υπάρχουν ακόμη:

Τρία (3) οχήματα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (ΟΣΜΕ).

Ένας μηχανοκίνητος γερανός δυναμικότητας 140 τόνων στα 4 μέτρα.

Ένας εκσκαφέας δυναμικότητας 18 τόνων.

Ένας αυτοκινούμενος γερανός λιμένος δυναμικότητας 125τόνων στα 20 μέτρα

Αποθηκευτικοί χώροι

Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει συνολικά επτά αποθήκες  σε έκταση 9.000 τ.μ. και συγκεκριμένα:

4 αποθήκες Χ 1.250τ.μ.
1 αποθήκη Χ 2.240τ.μ.
1 αποθήκη Χ 1.240τ.μ.
1 αποθήκη Χ 700τ.μ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ

Σκάφη αναψυχής – Κρουαζιέρα

Στο λιμάνι του Βόλου, λειτουργεί χώρος μόνιμης αγκυροβολίας σκαφών αναψυχής, που δύναται να φιλοξενήσει έως 300 σκάφη, παρέχοντας εξυπηρετήσεις ελλιμενισμού (ηλεκτροδότηση – υδροδότηση) – Pillars, ενώ στο στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η χωροθέτηση και λειτουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής.

Επαγγελματικά – τουριστικά σκάφη, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες της Μαγνησίας αλλά και των παραλιών των Σποράδων.

Μάλιστα στην Αλόννησο, λειτουργεί επισκέψιμο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο  – το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ευρώπη – για την προστασία της φώκιας Monachus – Monachus, καθώς και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας. Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου.

Παράλληλα, έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, το πρώτο στην Ελλάδα, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Επίσης στην περιοχή Αμαλιάπολη στον Αλμυρό, λειτουργούν τρία νέα υποβρύχια μουσεία. Tο ένα υποβρύχιο μουσείο που είναι και το πλέον προσβάσιμο, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νησίδα Κίκυνθος και 600 μέτρα από την προκυμαία της Αμαλιάπολης, ενώ τα άλλα δύο στον όρμο Νηές και συγκεκριμένα στη θέση Ακρωτήρι Γλάρος και το άλλο στο Ακρωτήρι Τηλέγραφος.

Οι παραπάνω περιοχές ερευνώνται συστηματικά από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών ήδη από το 2005, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλη.

Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, λειτουργούν χώροι ανέλκυσης σκαφών και παραδοσιακά καρνάγια, για τη συντήρηση κι επισκευή σκαφών.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ

Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποτελεί στρατηγικό σημείο στην πολιτική του λιμανιού.

Το λιμάνι του Βόλου είναι από τα ιδρυτικά μέλη της MedCruise και  μέσω αυτής προωθείται η βιομηχανία της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και τις γειτονικές της θάλασσες.

Η MedCruise  βοηθά τα μέλη να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης, προώθησης και επαγγελματικής εξέλιξης. Η MedCruise αντιπροσωπεύει περισσότερα από 145 λιμάνια και 45 συνεργαζόμενα μέλη.

Η περιοχή, είναι προικισμένη με πολλούς ενδιαφέροντες τουριστικούς σταθμούς, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και ικανοποίησης των τουριστών. Υπάρχουν πέντε ιδιαίτερα σημαντικά μουσεία, με εκθέματα από τους προϊστορικούς, τους κλασσικούς, του Βυζαντινούς και Νεώτερους χρόνους, τρία στον Βόλο, ένα στην Νέα Αγχίαλο και ένα στον Αλμυρό.

Υπάρχουν τα ευρήματα της αρχαίας Ιωλκού, απ΄όπου ο μυθικός Ιάσονας επικεφαλής των Ελλήνων ξεκίνησε την Αργοναυτική εκστρατεία για την Κολχίδα.

Στις πλαγιές του βουνού του Πηλίου ο επισκέπτης μπορεί να βρει σπάνια βότανα ενώ οι πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, συνδέονται με σπάνια αξίας λιθόστρωτα μονοπάτια. Επίσης, στους οικισμούς του Πηλίου, υπάρχουν μοναδικής αρχιτεκτονικής ναοί, πλατείες και τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική άνθηση της περιοχής, τα τελευταία τριακόσια χρόνια.

Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα Μετέωρα και να κάνουν μια βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου.

Τέλος μέσα στην πόλη του Βόλου, υπάρχει πλήθος εμπορικών κέντρων για αγορές, καθώς και πεντακάθαρες παραλίες με γαλάζιες σημαίες που μπορεί όποιος επιθυμεί να απολαύσει το μπάνιο του και στη συνέχει να απολαύσει τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες και τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα της πόλης.

Close Menu
Ο.Λ.Β. Α.Ε.
elΕλληνικά
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux