ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ
Tο μοναδικό μεγάλο λιμάνι μεταξύ Πειραιά και Θεσσαλονίκης
Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί το λιμάνι της Κεντρικής Ελλάδος, είναι το μοναδικό μεγάλο λιμάνι μεταξύ Πειραιά και Θεσσαλονίκης και λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, όπως εύκολη πρόσβαση από την ΠΑΘΕ, κοντά σε σιδηροδρομικό δίκτυο και σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου καθίσταται ελκυστικό με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.
Υφιστάμενη υποδομή
Στον επιβατικό προβλήτα, ο λιμένας Βόλου, εξυπηρετεί επιβατηγά πλοία (Ε/Γ), οχηματαγωγά πλοία (Ο/Γ) και υδροπτέρυγα (Υ/Γ). Έχει ωφέλιμο βάθος -7 έως -8μ. και η διάμετρος ελιγμών των πλοίων είναι 500μ. Ο προσήνεμος μώλος του λιμένα έχει μήκος 980μ.
Στον πρώτο προβλήτα του λιμένος, διακινείται γενικό και χύδην φορτίο όπου εκεί το ωφέλιμο βάθος είναι -9μ. έως -9,5μ.
Στον δεύτερο προβλήτα του λιμένος, καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια όπου το ωφέλιμο βάθος είναι -9μ. έως -9,5μ. γίνεται διακίνηση container και γενικού φορτίου.
Για τον τρίτο προβλήτα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται εργασίες για τη διαμόρφωση του ανατολικού τμήματος σύμφωνα με τις επιταγές της ΑΕΠΟ προκειμένου να διακινείται χύδην παλαιοσίδηρο – σκραπ. Με τη μεταφορά αυτή, δρομολογούνται μια σειρά σχεδιασμών για την ανάπτυξη κι αξιοποίηση του Α’ προβλήτα του λιμένος Βόλου.
Παράλληλα με τις εργασίες για τη μεταφορά σκραπ προχωρά και η επέκταση μελέτης του Γ` προβλήτα. Ο Γ’ προβλήτας – προβλήτα container όπως αποκαλείται, είναι ιδανικός χώρος για τη δημιουργία car terminal, εκφόρτωση αυτοκινήτων από πλοία (αυτοκινητάδικα), που θα έρχονται από Ασία ή Ευρώπη.
Το συνολικό μήκος του κρηπιδώματος που απομένει για την ολοκλήρωση της ανατολικής πλευράς και της κεφαλής του προβλήτα ανέρχεται σε 450 m, με ωφέλιμο βάθος εξυπηρέτησης τα -13 m. Η συνολική έκταση του προβλήτα, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, θα ανέρχεται σε περίπου 200 στρέμματα, ενώ έχουν διαμορφωθεί υπαίθριοι αποθηκευτικοί χώροι 45.000 τ.μ.
Στον προβλήτα σιδηροδρομικού πορθμείου – Πευκακίων διακινούνται εμπορεύματα είτε σε παλέτες, είτε χύδην, είτε αδρανή, κυρίως για τα νησιά των Σποράδων, με προορισμό λιμάνια εσωτερικού.
Όσον αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένος με το δίκτυο του ΟΣΕ που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων, ήδη εκπονείται από μελετητική εταιρεία, μετά από ανάθεση από τον ΟΣΕ, η μελέτη σύνδεσης του λιμένος με το σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου καθώς και η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου εντός του λιμένα, δεδομένο ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός απέχει 300μ. από τα όρια του λιμένος.
ISPS
Από το 2017 στο λιμάνι του Βόλου, λειτουργεί Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασφαλείας (ISPS).
Μέσω του συστήματος, επιτυγχάνεται αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών. Βελτιώνονται οι συνθήκες ασφάλειας εντός της περιμέτρου του Λιμένα Βόλου καθώς και η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων με το λιμάνι μέσω αυτοματικοποίησης σχετικών διαδικασιών με την ηλεκτρονικοποίησή τους.
Μηχανολογικός εξοπλισμός
Στο χώρο του Λιμανιού υπάρχουν εγκατεστημένοι οκτώ (8) ηλεκτροκίνητοι γερανοί. Οι πέντε από αυτούς είναι δυναμικότητας 8 τόνων στα 20 μέτρα.
Ένας είναι δυναμικότητας 25 τόνων στα 20 μέτρα.
Ένας είναι δυναμικότητας 27 τόνων στα 17 μέτρα.
Ένας (ο οποίος χρησιμοποιείται για φορτοεκφόρτωση κοντέινερ) είναι δυναμικότητας 40 τόνων στα 25 μέτρα.
Επίσης, στο χώρο εργάζονται δώδεκα (12) περονοφόρα οχήματα (κλαρκ) από 2,5 μέχρι 15 τόνους.
Υπάρχουν ακόμη:
Τρία (3) οχήματα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (ΟΣΜΕ).
Ένας μηχανοκίνητος γερανός δυναμικότητας 140 τόνων στα 4 μέτρα.
Ένας εκσκαφέας δυναμικότητας 18 τόνων.
Ένας αυτοκινούμενος γερανός λιμένος δυναμικότητας 125τόνων στα 20 μέτρα
Αποθηκευτικοί χώροι
Το λιμάνι του Βόλου διαθέτει συνολικά επτά αποθήκες σε έκταση 9.000 τ.μ. και συγκεκριμένα:
4 αποθήκες Χ 1.250τ.μ.
1 αποθήκη Χ 2.240τ.μ.
1 αποθήκη Χ 1.240τ.μ.
1 αποθήκη Χ 700τ.μ.